15 iun. 2011

Mai citeşte lumea?

Cred că nu greşesc dacă afirm că e perfect normal să avem afinităţi legate de scriitorii ce ne marchează în multiple forme existenţa. Încă nu pot fi atât de categorică şi să spun că urăsc un autor. Îmi acord răgazuri şi îmi reconsider poziţia faţă de o anumită scriere, uneori chiar ani, dar nu am găsit resurse interioare să urăsc un scriitor. Pot spune despre cineva că nu-mi place, dar numai după ce aplic regula (de aur) a celor 3 J. Adică citesc cel puţin 3 lucruri scrise de aceea persoană şi apoi dau verdicte. E adevărat, încă mai aştept celelalte 2 scrieri ale unor autori şi mă feresc în a face recomandări dacă am urme de îndoială. Cineva spunea într-o discuţie  că pe Gabriel García Márquez fie îl îndrăgeşti fie îl urăşti ! Ei bine, eu fac parte din categoria celor ce-l apreciază !
Ştiu că s-a scris mult despre opera sa. Ştiu că uneori poate fi solicitant să îi parcurgi poveştile. Ştiu că mie mi-a trebuit ceva experienţă de viaţă pentru a înţelege mai bine romanele sale. Astăzi mi-am amintit de Un veac de singurătate. Dincolo de orice considerente legate de stilul narativ, tradiţii literarare,evoluţie, teme şi tehnici, tema care nu dispare niciodată din opera sa este dragostea. La început, se gândea să îşi intituleze romanul „Casa”, dar până la urmă s-a hotărât să opteze pentru titlul de „Un veac de singurătate”, pentru a evita confuzia cu romanul „Marea Casă”, publicat în 1954 de prietenul său, scriitorul columbian Alvaro Cepeda Samudio. Ideea originală ce stă la baza acestei opere a apărut în 1952, în timpul unei călătorii pe care autorul a făcut-o, alături de mama sa, în satul său natal, Aracataca (Columbia). Şi aşa a luat naştere Macondo a cărui istorie fictivă este descrisă în carte. În cei peste o sută de ani povestiţi suntem părtaşi la ascensiunea şi prăbuşirea familiei Buendia, ca într-un carusel unde personajele moştenesc numele şi înclinaţiile stirpei, dezvăluind stiluri de viaţă care se dedublează şi se repetă. Cele şapte generaţii, ca şapte vrăji, şapte- număr magic („Cele şapte minuni ale lumii", "Cele 7 arte", "Cele 7 păcate capitale", "Cei 7 înţelepţi ai Greciei", "Cele 7 coline ale Romei", Cele 7 zile ale săptămînii", etc etc.), îşi trăiesc zilele între ignoranţă şi cunoaştere, între întemeierea oraşului şi singurătate, între izolare şi iubire.
Ca structură, eşti purtat în două planuri ce menţin unitatea textului – un prim-plan ce evidenţiază povestea familiei şi a satului pe care îl întemeiază şi un al doilea, apărut ca o necesară anexă a celui dintâi, planul semnificaţiilor care evidenţiază faptele într-o parabolă parcă a reeditării experienţei omenirii, de la întâia revelaţie până la apocalipsă.
Deşi ficţiune, romanul este o alegorie socială şi politică, a condiţiei umane în care este exploatată ideea că este foarte important ca oamenii să-şi cunoască şi amintească propria istorie, altfel putând suferi pentru ea. Personajele sunt extrem de naturale şi credibile, iar ideea de care aminteam este clar reliefată – dragostea pură, acel sentiment dătător de aripi, produs al evoluţiei poate fi, în ultimă instanţă,  mijlocul de salvare al umanităţii.Poate fi, dar nu este! În poveste sfidează norme morale, este ridicolă ori incestuoasă, deviantă, compromiţătoare, un factor distructiv, un cerc vicios în care eroii se înalţă şi evolulează efemer, mereu revenind la punctul de plecare. Şi ideea curgerii timpului, implacabil , martor tăcut, este conturată prin diverse alegorii – de exemplu, furnicile roşii, a căror luptă ( pe care o câştigă mereu, iar şi iar) cu localnicii este un semn că ele reprezintă timpul în trecerea sa.
Criticii deseori citează anumite opere ale lui Gabriel García Márquez, ca fiind reprezentative pentru realismului magic, cu un stil de a scrie în care supranaturalul este prezentat ca fiind lumesc, iar lumea ca fiind supranaturală sau extraordinară (termenul de „realism magic” a fost inventat de către criticul de artă german Franz Roh în 1925).
O carte dragă sufletului meu pe care o recitesc mereu de parcă aş citi-o prima oară. Sper să faceţi la fel .
Spor la citit !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

top;